Ramazan İkliminden Birliğe
Bireyselliğin ve maddiyatın arttığı günümüz dünyasında 11 ayın sultanı Ramazan’a kavuşturan Allah’a şükürler olsun. Nitekim Ramazan ayı ile birlikte unuttuğumuz bazı değerlere yeniden kavuşmamıza vesile olmaktadır. Örneğin çokça bağlandığımız dünya hayatına biraz ara verilerek bu ayı nefis muhasebesi ile geçirebiliriz. Böylelikle dünya ve ahiret arasında dengeli bir hayat tarzına erişmek için de bir fırsat aynı zamanda.
Ramazan ayını sadece oruç ibadeti ile münhasır kılmak doğru olmaz. Ramazan ayında tutulan oruçlar sadece yeme-içmeyi terk etmek de değildir. Oruç, bedenimiz ve ruhumuzla tutulan bir ibadettir. Manevi anlamda da arınmaya vesile olur. Nitekim Peygamber efendimizin (s.a.s.) ifadesiyle oruç kalkandır. (Buhârî; Savm, 2.) Bu huzur ve bereket ayında birlikteliğe daha da önem veririz. İftar sofralarımızla bir araya gelip aynı kaptan yemekler yeriz ve yine bu aya has kılınmış teravih namazlarında da aynı safta buluşarak kardeşliğimizi pekiştiririz.
Ramazan nice güzelliklerin adıdır. Merhamet ve rahmet ayıdır ramazan. Bu ayda Allah (c.c.) rahmet ve merhametini indidir, şeytanlar zincire vurulur.
Yardımlaşma ve dayanışmanın adıdır Ramazan. Gün geçtikçe artan bireyselliğe karşı bu ayda insanlar yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmaya gayret ederler. İftar sofralarında buluşulur, ne varsa birlikte yenip içilir.
Sevgi ve güzelliklerin adıdır Ramazan. Müminler özellikle kardeşleriyle iyilik ve güzellik konusunda, hayırda yarışırlar. Şefkat ve anlayış hayatımıza hâkim olur bu ayda.
Kötülüklerden ve kötü düşüncelerden kendimizi alıkoymanın adıdır ramazan. Bu ayda insanlarımız hep güzel düşünmeye, iyi geçinmeye ve kalp kırmamaya çalışır. Böylece ilahi rızaya ulaşma şerefine nail olur biiznillah.
Bu ramazan ayı bize çok şey katmalı. Bu ayın getirdiği iklimden pay çıkarmamız gereken nice hasletler var. Özellikle yaşanılan bu zor zamanlarda.
Salih Çelikgöz
Yorumlar
Yorum Gönder