ahlâf nice bir isimdir!

    "Belki basit bir kelime olarak ittihaz edebileceğiniz "Ahlâf" sözcüğü, köken itibari ile Arapçadır. Bu isim hem bir yandan birlik/topluluk/grup/komite manalarını haiz iken diğer yandan -her ne kadar köken yapılarında farklı bir harf varsa da- sonradan gelen/öncekilerin devamı manasınadır. Her iki anlamı, değer dünyamızın birer cilvesi olarak mezcetmek ve bunun akabinde hem ilmî hem kültürel hem de dinî bir çabanın mukaddimesi alarak yola girmek talebindeyiz. Muteveffa Şair Yahya Kemal Beyatlı'nın da Ertuğrul fırkateyninde şehit olan yiğitlerimizin ardından yazdığı "ömrün şu biten neşvesi" adlı şiirinde geçtiği üzere durmadan, yılmadan, usanmadan "son pendimiz Ahlâfa devam olsun erenler" diyebilecek bir gayret ve ürün ortaya koymak kabilinde bir serüven yaşamaktır bu isim ve etrafında oluşturduğumuz birlik. Nitekim aldığımız sancak öylesine mukaddes ki onu ne tek başımıza taşıma haddinde bulunabiliriz ne de bunun acizliği ile bırakma gafletinde. Birer yıldız hükmende kabul ettiğimiz sahabe efendilerimizin, Efendiler Efendisi Peygamberimizin emri üzerine dünyanın dört bir yanına yayılıp İslam hakikatlerini anlatma cehdi, tabiin büyüklerimiz ve onların takipçileri velhasıl ecdadımız ve diğer tüm İslam mücahitlerine birer borç ve onların çabalarının boş olmadığını kanıtlama gayretidir. Ne bizle bu iş tam olacaktır ne de bizsiz eksik. Hz. İbrâhim için su taşıyan karınca misali hangi yolun yolcusu ve kimin yoldaşı olduğumuzu bilme arzusudur. Rabbim bu iştiyak ve cehdimizi daima sahih ve diri kılsın. Yolundan ayırmasın. "

      "Ölümden sonrasını da düşünenler ve ölümden sonrasına hazırlananlar-hazırlayanlar olmak niyetiyle."

      "Evvelkilerin yerine geçenler... "

      "Ahlaf' ifadesi bana sevginin, saygının, saf ve temiz duyguların olduğu; dayanışmayı, yardımlaşmayı, samimiyeti çağrıştırıyor. Tıpkı Fahr-i kâinat efendimizin de katıldığı Hilfu'l-fudul topluluğunda olduğu gibi. Haksızlıklar karşısında sesini çıkaran, kötülüklere karşı kayıtsız kalmayan, adaleti savunan..."

      "Geçmişten aldığı meşaleyi günümüzde var etme çabasını ve geleceğe ulaştırmayı amaçlayan öncü kuşaklardır..."

      "Ahlaf; davayı İslam için çaba gösterenlerin yerini alanlar birlik olanlar, dirlik olanlar manalarını taşıyor."

      "Ahlâf, hilf kökünden gelir. Hilf ise yemin, akid, antlaşma anlamına gelir. Hilf yapan kişiye halîf, hilf yapan kişilere ise ahlâf denir. Bizler ahlâf olarak en başta kâlu belâda verdiğimiz söze riâyet ederek, ondan sonra tüm işlerimizde sözlerimize sâdık, niyetimizde hâlis, kelâmımızda incitici olmadan, duyularımızda haramlardan berî, fikrimizde ince düşünceli, kalbimizde nifak ve isâetten uzak, amellerimizde rızâ-ı ilâhiyi şiâr edinerek yola çıkan ahlâf olalım biiznillah."

      "Ahlâf adında gizler ahdi. Dâvâyı sırtlanmaktır ahlâf. Dâvâ bin bir sancıyla doğar lakin asıl mesele bu dâvâyı omuzlamaktır, her dönemin ahlâfları vardır ve bu yük ağırlaşarak devam eder. Her defasında daha da ağırlaşır uğrunda çabalanan bu yol ve daha da güçlü omuzlar üzerinde taşınmalı. Her omuz bu yükü taşıyamaz kırılır, büzülür, işte ahlâf bu yükü taşımaktır. Bu davayı omuzlayanların bir arada olduğu çabadır."

Ahlâf Ekibi


 

Yorumlar

Popüler Yayınlar