Aileye Duyulan İhtiyaç

Dönüşen dünyada bize ait ne varsa elimizden kayıp gitmektedir. Bunlardan birisi de hepimizin malumu olan aile kurumudur. Aile kurumu insanoğlunun var olmasına kadar eskiye dayanmaktadır. Aile her şeyden önce toplumun temel taşıdır. Güçlü, sağlam bir toplum da ancak sağlıklı ve güçlü bir aile ile kurulabilir. İslam Medeniyeti de gücünü her zaman sağlam bir aile yapısından almıştır.

Toplumun temel kurumu olması hasebiyle aile, bireyin var olmasının gayesinin aşılandığı ilk yerdir. Kişi burada kimliğini kazanmaya başlar ve sosyal bir varlık olmasının neticesi olarak da toplumda sosyalleşir. Ailesinde edindiği değerleri topluma aktararak bir nevi toplumun da taşıyıcısı olur.

Dinimiz İslam, insanların aile kurmalarına önem vermiş, çeşitli ayet ve hadislerde bu hususu dile getirmiştir. Örneğin Allah resûlü (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadırlar: “Ey genç topluluğu! Aranızdan evlenmeye gücü yetenler evlensin. Çünkü evlenmek, gözü haramdan korumak ve iffeti muhafaza etmek için en iyi yoldur. (Buhârî, Nikâh, 3)”

Aileye duyulan ihtiyacın günbegün arttığını hissetmekteyiz. Ailenin biyolojik, psikolojik, sosyolojik, dini gibi işlevlerine ek olarak neslin tabii yoldan devamı ve değerlerin gelecek nesle aktarılması açısından da önemi vardır. Buna karşın günümüzde aile kurumunu yıkmak için evlilik dışı hayat benimsetilmeye çalışılarak sosyal dokuya zarar verilmektedir. Modernizmin aile kurumuna meydan okumasına karşın aile, bireyin maddi ve manevi anlamda yaşadığı eksiklikleri gidermekte ve toplumun yapı taşı olmaya devam etmektedir.

Aile bizim son kalemizdir. Neslin korunması ve yetişmesi ancak aile ile olur. Aileyi tahkim etmek, üzerimize düşen vazifemizdir. Aile çözülürse din de vatan da çözülür. Toplumun temelinin aile olduğundan temel olmadan diğer yapıların oluşması mümkün değildir. Haliyle ailenin ifa ettiği görevleri yerine getirebilecek başka bir kurum da bulunmamaktadır. Netice itibariyle aile ne kadar sıhhatli olursa toplumlar da bu nispette sağlam ve güçlü olur.

Salih Çelikgöz 



Yorumlar

Popüler Yayınlar