Toplumun Özü: Aile

    “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (Tirmizi, Menâkıb, 63)

    Evet, Efendimiz'in de hadis-i şerifinde belirtildiği üzere bizler yani Müslümanlar arasında en hayırlı olanımız "ailesine karşı" anasına, babasına, kardeşlerine, eşine, çocuklarına hayırlı olandır şeklinde bir düstur edinmemiz gerektiği mesajı çıkmaktadır diyebiliriz. Bu mesaj hepimizin kulağına küpe olmalı, yeni evlenenlere evlenmiş olanlara Efendimiz'in bir nasihati olarak söylemek hepimizin boynunun borcudur.

    Pekala, burada geçen "hayırlı olan" lafzından biz ne anlamalıyız? Günümüzdeki problemleri göz önüne alırsak; gerek aile içi şiddet olsun gerek aile içerisinde iletişim sorunları olsun bu gibi problemler hayırlı bir aile profili çizmemektedir. Bu gayet net ve açıktır. Yaşadığımız çağda aile içi şiddet olaylarının artması, muhabbet eksikliğinin doğması neticesinde başlıkta da belirttiğimiz toplumun özü olan aile kavramımız büyük yara almaktadır. Tek sorun sadece iletişim ve şiddet değil tabiki. Burada eklemek gerekirse dünyevileşen bir aile kavramı ortaya çıkmakta, mahremiyet gibi ince çizgimiz yok olmaktadır.

    Bu gibi sorunların en büyük gerekçelerinden birisi İslam şemsiyesi altında olmayan ailelerdir. Evet, İslam bizler için adeta şemsiye görevi görmektedir. Günahların sağanak sağanak yağdığı bu çağda bizlerin üzerinde bir koruma görevi üstlenmektedir. Aile içinde Allah konuşulmaz ise, mensubu olunan dinin gerekleri eşler ve çocukları üzerinde vücut bulmaz temsil edilemez ise, evin içinde Efendimiz'in sünnetinin dolaştığı bir hava bulunmaz ise, aile mensuplarının dilinde Allah'ın ayetleri zikredilmez ise maalesef ki görünen köy kılavuz istemez misali temeli sağlam olmayan eve dönen aile yıkılmaya yüz tutar.

    Bizler bu günah çukuruna düşmekten Allah'a sığınmalı, günlük 5 vakit namazımızı kılmalı ve hemen ardından ailemiz için dua etmeliyiz. Dua bilindiği üzere Müslümanın kalkanıdır. Bu kalkanı ailemizin önüne siper etmeli, Allah'ın rahmeti ile evimizi sarıp sarmalamak için gerekenleri yapmalıyız. Rabbim bizleri ve bizden olanları dini üzere sabit kılsın.

Güngör Güzel | Ahmet Tayfan 



Yorumlar

Popüler Yayınlar