Akıl fikir ve şükür kapsamında Yaratılmış en üstün varlık : İnsan
İnsan...
Allah'ın yarattığı en kıdemli ve en şerefli varlık olan insan. Sahi Allah ayeti kerimesinde de vurgulamıyor muydu? " Biz insanı en güzel şekilde yarattık " ( Tin suresi 4. Ayet) İşte bu ayetin ifadesi şudur; yaratılmışların en üstünü olan ve diğer varlıkların, âlemlerin efendisi olan insan.
Ey insan! Allah c.c bu dünyayı bilhassa senin için yarattı. Günleri, geceleri senin için yarattı. Sonsuz nimetlerini sana bahşetti. Şu sahip olduğun mükemmel ve eşsiz yaratılış sistemine dön de bir bak. Bu nasıl bir sanattır? Bu nasıl bir sistemdir? Sanat bu kadar güzel ise sanatçı kim bilir ne kadar güzeldir. Düşün insan, düşün ki anlayabilesin. Dedik ya insan en üstün varlıktır diye. Üstünlük dediysek de bu üstünlüğün olmasını sağlayan kavramlar vardır elbet. Bu kavramların en önemlisi akıldır. Akıl ile üstün oldu insan, akıl ile ben diğer varlıklardan farklıyım dedi insan. Peki akletmek her insana özgü müdür? Her insana akletmek nasip oluyor mu ? Bu soruları insan olan kendine sormalı ve bu sorulara cevaplar bulmalı.
Akıl gibi bir nimeti kendi fonksiyonunda doğru kullanabilmeli insan. Zira yaratıcı olan Allah bu nimeti insana başıboş kalmasın ve kötüyü emredenlere uymasın diye vermiştir desek doğru söylemiş olmaz mıyız ? O halde doğru şekilde akletmek için çok düşünmeliyiz.
İnsanı diğer yaratılmışlardan üstün kılan bir diğer kavram
ise fikirdir. Akıl ve fikir yakın anlamda ele alınabilir tabi. İnsan fikreden
ve fıtraten fikretmeye malik olan bir varlıktır. İnsan akıl ve fikir ile
medeniyet kurmuş, devlet olup millet yönetmiştir. Muhteşem bir zaman serüveni
geçmişi oluşturan insan elbette bunları Allah'ın verdiği eşsiz fikredebilme
sanatı ile başarmıştır. Nice zorları kolay eylemiştir insan akıl ve fikir ile.
Şu soruyu soralım o halde. İnsan olarak hakkıyla fikrediyor musun, fikrine ne
kadar başvuruyorsun? Yoksa sende
fikretmeden davranış sergileyenlerden misin ? O vakit bu konu üzerinde uzun
uzun fikretmen gerek azizim :)
Allah'ın bizlere bahşettiği akıl ve işlevi insan tarafından tam olarak anlaşılmalı, anlamlandırılmalı. Aklın hüviyeti ve mahiyeti üzerinde tefekkür etmeli ve ne denli mükemmel bir nimet olduğu idrak edilmelidir. İnsan tüm bu gerekliliklerden sonra insanın öz yapısını, yaratılış gayesini anlamlandırabilecektir ve Allah'ın yarattığı insan argümanına rucü etmiş olacaktır.
Bir kavram daha ele alalım, o da şükür kavramı olsun. Şükür
insanı diğer varlıklardan ayıran önemli bir kavramdır. İnsana has bir ifadedir
şükür. Teşekkür mahiyetinde insan tarafından yaratıcıya gösterilen bir minnet
ifadesidir desek doğru söylemiş oluruz.
Akleden insan, fikreder. Fikreden insan da aklını kullanmış olur tabi. Bunun yanında akıl ve fikir depolarının doğru sular ile doldurulması gerekir. Doğru besinler ile beslenen akıl doğruyu söyleyecektir, doğruya götürecektir. Tüm bu durumlar Allah'ın insana bahşettiği nimetlerdir. İnsanı diğer varlıklardan üstün kılmasının sebepleridir. İnsana yakışan ve insana gerekli olan selim bir akıl, sahih bir fikir ve kamil bir şükürdür. Selam olsun aklını ve fikrini doğru kullanabilen ve bu doğrultu da şükrüne de yapan insanlara.
Ebubekir Güven
Yorumlar
Yorum Gönder